Saturday, February 11, 2012

Komissar Raja - 1

Politseikomissar Tiit Raja istus oma laua taga ja luges üle viimase nädala aruandeid. Tema tööpäev oli juba ammu lõppenud, kuid tema istus ikka veel jaoskonnas. Ta ei saanud sinna midagi parata. Neil oli käsil suurim mõrvajuhtum mis neil olnud on pärast teatrijuhtumit, kus tapeti ära kaks näitlejat ühe teatrikoolist läbikukkunu poolt.
Raja ohkas ja lükkas oma suured käed korraks läbi oma punaste juuste, mille sekka oli ka juba päris palju halli kogunenud. Aruannetest polnud midagi uut välja lugeda. Neil polnud reaalselt mitte ühtegi juhtlõnga, mis võiks aidata kurjategijat tabada. Isegi tema tapmised paistsid olevat täiesti suvalised. Mees ei osanud enam midagi peale hakata. Ta lükkas oma tooli lauast kaugemale ja heitis pea kuklasse, puhates hetkeks silmi.
"Komissar Raja, ma tõin teile kohvi. Te nägite välja nagu teil oleks seda vaja."
Raja keeras ringi ja nägi enda ees seisma noort blondiini inspektorit, äsja nende jaoskonda üle toodud. Senimaani oli Rajale naisest ainult positiivne mulje jäänud.
"Aitäh, inspektor. Ega vist ei ole lootust, et juhtumiga on edusamme?"
Naine raputas nukralt pead.
"Me anname endast parima, härra komissar."
"Väga hea. Võite minna, inspektor. Ma peaksin kah koju minema."
Naine noogutas ja kõndis kiirel sammul minema. Raja vaatas talle mõne hetke veel järgi ja pööras siis pilgu tagasi aruannetele. Ta luges igaühe neist veel korraks läbi, raputas siis pead ja asetas need oma sahtlisse, et homme jälle nende poole tagasi pöörduda koos uute aruannetega.
Raja pani ennast aeglaselt riidesse ja astus jaoskonnast välja, kus ta endale ühe sigareti süütas. Ta venitas meelega, lootes, et keegi teeb mingi avastuse. Ta tahtis siin olla kui midagi sellist juhtub. Ta tahtis seda mõrvarit kogu hingest tabada.
Sigareti lõpuni jõudes polnud tal aga kuhugi kauem enam venitada, nii et ta pidi oma autosse istuma ja kodu poole liikuma hakkama.
Koduust avades tungis Raja ninna tugev toidulõhn, meenutades talle, et ta polnud eelmisest õhtust saadik midagi söönud. Tema naine astust köögist välja ja vaatas murelikult oma väsinud mehele otsa.
"Tiit, sa tuled jälle nii hilja koju. Oli täna edusamme kah näha?"
Raja raputas pead ja lonkis elutuppa, kus ta tugitooli istuli vajus ja silmad kinni pani. Uni hakkas talle koheselt ligi tikkuma. Ta tegi silmad uuesti lahti selle peale, et keegi toksis teda.
"Issi! Issi! Tule vaata mis mina tegin!"
Raja vaatas pikalt oma poja poole, pani siis käe tema pea peale ja vastas:
"Mitte praegu, poja. Issi on väsinud. Las ma puhkan natukene."'
"Aga tule ainult korraks! Palun, issi, tule vaata!"
Nppd tuli Raja naine jälle köögist välja ja võttis oma poja sülle.
"Tule nüüd, Priit. Sa peaksid magama minema selle asemel, et issit kiusata."
Ta hakkas koos lapsega siis magamistoa poole kõndima, keerates uksepeal veel korraks tagasi.
"Tiit, köögis on süüa. Palun mine söö. Ja siis mine maga natukene. Sa pead puhkama."
Raja noogutas tugitoolist, silmad endiselt suletud. Varsti jäi ta magama.

No comments:

Post a Comment